fbpx

 

JU Dječiji dom „Mladost˝ - Bijela je ustanova koja se bavi zbrinjavanjem djece lišene   roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama i jedina je ustanova ovog tipa na teritoriji Crne Gore. Po svom položaju i djelatnosti koju obavlja ova Ustanova zauzima   veoma značajno mjesto u našem društvu, te je njeno dobro funkcionisanje i mogućnost da odgovori mnogobrojnim i ozbiljnim zahtjevima koji se pred nju postavljaju od ogromne važnosti za cjelokupnu društvenu zajednicu.

Dječiji dom u Bijeloj osnovan je 1946. god. U to vrijeme na teritoriji Crne Gore, osnovano je više domova ovog tipa, koji su kasnije pripojeni Dječijem domu i od tada, pa sve do danas Dječiji dom u Bijeloj postaje jedina ustanova ovog tipa u Crnoj Gori.

Dom je sve do 1979. godine bio smješten u objektu koji nosi naziv Vila "Jadranska straža" u Bijeloj. Ovaj objekat predstavlja zadužbinu inženjera Tapavice, koji je početkom prošlog vijeka živio i radio na ovim prostorima. U zemljotresu koji je 1979. godine pogodio crnogorsko primorje, ozbiljno je oštećena stara zgrada Doma, Vila "Jadranska straža", pa je već 1980. godine izgrađen i useljen novi objekat koji je i danas u funkciji. Prostorni kapacitet Doma iznosi 4.027 m2, a smještajni 90 mjesta. U posljednjih nekoliko godina preduzeti su obimni radovi na renoviranju prostorija u kojima borave naša djeca. Uz pomoć Vlade Crne Gore kao i donacija nekoliko stranih investitora u potpunosti je relizovan projekat kompletnog renoviranja i opremanja stambenih jedinica u kojima borave djeca, centralne kuhinje, vešeraja i odjeljenja za predškolsku djecu, a izvršena je i sanacija centralnog grijanja. Nakon okončanja svih ovih radova, danas s ponosom možemo konstatovati da su uslovi u kojima žive naša djeca u skladu sa evropskim standardima u oblasti socijalne i dječje zaštite. Takođe, izvršena je i rekonstrukcija starog objekta Doma, Vile "Jadranska straža" i pretvoren u objekat hotelskog tipa. Danas je ovo reprezentativni hotelski objekat, kategorisan sa 4 zvjezdice, koji omogućava profesionalnu i praktičnu obuku naših štićenika koji pohađaju škole za turističko-ugostiteljska radna mjesta.

 

Životni standard

U cilju poboljšanja uslova života i rada djece i obezbjeđivanja kvalitetnijeg životnog standarda preduzimaju se mnogobrojne mjere i aktivnosti. Mnogobrojni radovi na adaptaciji i renoviranju prostora i popravci postojećeg i nabavci novog namještaja i opreme, značajno su doprinijeli ostvarivanju evropskog standarda u ovoj oblasti. Izvršena je kompletna rekonstrukcija stambenog prostora u kome borave štićenici muškog pola, pa su uslovi u kojima boravi ova populacija u velikoj mjeri poboljšani.

AKO ŽELITE DA DONIRATE?

Iskoristite priliku budite humani

Kontakt

ADRESA
Jadranska magistrala broj 10, Bijela - Herceg Novi, Crna Gora
TELEFON
+38231671042, 031671443
EMAIL 
dom.bijela@gmail.com
mladost.bijela@usdz.me