fbpx

SOS TELEFON za djecu i mlade

Tu smo za tebe svaki dan, od 0 do 24 sata. Ako ti treba pomoć, savjet ili razgovor o bilo kojem problemu, nazovi nas.

 

 

 

1. Što je SOS telefon?

SOS telefon je besplatni anonimni savjetodavni telefon za djecu i mlade u Crnoj Gori. Povjerljivi savjetodavni razgovor ti je dostupan svakog dana, od 0 do 24 sata putem telefona 116 111.

 

 

2. O čemu mogu razgovarati na SOS telefonu?

Možeš razgovarati o bilo čemu. Nije važno koliko je mali ili veliki problem zbog kojeg zoveš, da li je vezan za školu ili ljubav. Možda osjećaš usamljenost i zbunjenost ili se suočavaš s nekim problemom u porodici ili sa prijateljima. Savjetnici imaju iskustva i sa najtežim problemima poput nasilja ili zlostavljanja. Super je kad si bez problema, ali ako ih imaš, mi smo tu za tebe. Naravno, tu smo za tebe i ako želiš s nama podijeliti svoju sreću i neki radostan događaj.

 

 

3. Šta će se desiti kad nazovem?

Javiće ti se neki od savjetnika koji će s tobom započeti razgovor. Možda će te pitati o čemu želiš da razgovaraš. Ne brini ako ti je ovo prvi put jer nećeš naići ni na čuđenje, ni na osudu, ni na ismijavanje, ni na kritiku - savjetnici će ti sigurno olakšati razgovor.

 

 

4. Da li ću platiti poziv?

Nećeš platiti. Tvoj poziv je besplatan. Možeš nazvati i kad na mobilnom telefonu nemaš više kredita, niti ćeš dobiti račun za poziv. Pomoć i savjet putem telefona dostupni su ti bez ograničenja jer je to tvoje pravo.

 

 

5. Ko će mi se javiti kad nazovem?

Na telefon će ti se javiti savjetnici koji su prošli posebnu obuku za telefonsko savjetovanje. To znači da jako dobro znaju slušati, prihvataju i razumiju sve što imaš da kažeš i mogu ti pomoći da zajedno dođete do rješenja koje tražiš.

 

6. Ko su savjetnici na SOS telefonu?

Savjetnici na SOS telefonu su psiholozi, defektolozi, socijalni radnici i profesori koji imaju znanja iz oblasti koje se upravo tiču djece i mladih i prošli su dodatnu specijalizovanu obuku za telefonsko savjetovanje.

 

 

7. Da li moram reći svoje ime?

O tome ti odlučuješ. Zato i postoji SOS telefon da u osjetljivim situacijama, kada ti treba pomoć ili savjet, možeš pritom da sačuvaš svoju anonimnost i ne moraš da se predstaviš. Niko te neće pitati za ime. Ako i poželiš da kažeš svoje ime to je samo tvoja odluka.

 

8. O čemu drugi razgovaraju na SOS telefonu?

Tvoji vršnjaci razgovaraju o najrazličitijim pitanjima. Npr. o školskim problemima, problemima odrastanja, odnosima u porodici, gubitku drage osobe, iskustvu depresije, o dosadi, pitanjima seksualnosti ili ljubavi. Razgovaraju na one teme koje su za njih u tom trenutku bitne. Sve teme su jednako važne.

 

  • 1.png
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.png
  • 44.png
  • 55.png
  • 77.png

 

9. Da li ima nešto o čemu ne smijem razgovarati?

Ne postoji takva stvar. Možeš razgovarati o bilo čemu. Nijedan problem nije preveliki ili premali. Potrudićemo se da te razumijemo i pomognemo, bez obzira o čemu se radi.

 

10. Šta ako me ne razumijete?

Savjetnici na SOS telefonu nisu samo ljudi koji odgovaraju na pozive. Oni imaju znanja i iskustva koja im omogućavaju da te pažljivo slušaju i sagledaju ono što govoriš iz tvoje, a ne iz svoje perspektive.

 

 

11. Koje je radno vrijeme SOS telefona?

Naše radno vrijeme je svaki dan, od 0 do 24 sata.

 

12. Koliko često vas mogu zvati?

Mi smo dostupni svaki dan, od 0 do 24 sata. Nazovi nas kada ti treba razgovor, svaki put ćemo se javiti, pokušati te razumjeti i potruditi se da pomognemo.

 

 

Ovdje pogledaj što možeš da učiniš za svoje mentalno zdravlje!

 

116 111 je univerzalni broj telefona za pomoć djeci i mladima u Evropi i svijetu. Svake godine putem ovog telefona pomoć potraži više od 20 miliona djece, a Crna Gora je jedna od 139 zemalja koja nudi ovakav oblik pomoći.Dječji dom Mladost Bijela u saradnji s Ministarstvom rada i socijalnog staranja i UNICEF-om pokrenuo je u decembru 2018. godine SOS telefon za djecu i mlade koji trebaju savjet, podršku ili pomoć i jedina je institucija u Crnoj Gori licencirana za obavljanje usluge SOS telefona.

Kroz savjetovanje, informisanje i edukaciju, SOS telefon obavlja važnu ulogu u osnaživanju djece i mladih, prevenciji problema i zaštiti njihovih prava. Za više informacija o SOS telefonu možete nam se obratiti putem e-maila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Tim SOS telefona za djecu i mlade

 

 

     

 

Promotivna kampanja i program jačanja kapaciteta Nacionalne SOS linije za djecu i mlade u Crnoj Gori sprovode se uz podršku UNICEF-a i Evropske unije, kroz Regionalni program za ublažavanje uticaja pandemije COVID-a-19 na djecu i roditelje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji sprovodi UNICEF, a finansijski podržava Evropska unija.

 

Kontakt

ADRESA
Jadranska magistrala broj 10, Bijela - Herceg Novi, Crna Gora
TELEFON
+38231671042, 031671443
EMAIL 
dom.bijela@gmail.com
mladost.bijela@usdz.me