fbpx

 

Dana, 16.04.2021. godine organizovana Panel diskusija „Djeca u svijetu medijskih čuda“,  diskusija se vodila u gimnaziji „Slobodan Škerović“, ali učesnici su imali priliku da događaj prate i preko ZOOM aplikacije.

Organizator ove panel diskusije je Institut  za medije Crne Gore (IMCG) inspirisan manifestacijom „Dani Dragana Radulovića- Dijete je čovjek važan“.

Panelisti i panelistkinje ove panel diskusije bili su: Nenad Vujadinović, profesor kreativnih industrija i komunikacija, UDG, Saša Kovačević, učitelj, Dijana Vučković, dizajnerka slikovnica za djecu i Kistina Mihajlović iz Udruženja Roditelji.me.

Glavne teme razgovora bile su šta zapravo djeca danas gledaju i slušaju, kako mediji utiču na njihovu socijalizaciju, šta uče iz crtanih filmova koje gledaju, da li ih analiziraju sa roditeljima i  u školi, koliko vremena provode na interenetu, zašto i kako medijski opismenjavati djecu od najranijeg doba.

Ono što je važno da znamo jeste da djeca od malena uče po modelu. Još od malih nogu, djeca uče posmatrajući model (uzor) i tako usvajaju  određene oblike ponašanja koje taj model ispoljava. Pored direktnog podučavanja djece, jedan dio socijalizacije i razvoja ličnosti ostvaruje se na taj način što dijete ili odrasli aktivno imitira stavove i ponašanja drugih (roditelja, drugova, nastavnika i slično). Samim tim, jako je važno da djeci od malih nogu usadimo ljubav prema čitanju, tako što ćemo da budemo i sam primjer osobe koja čita, edukuje se i radi na sebi. Isto tako, ako želimo da nam djeca manje koriste mobilne telefone, moramo biti primjer osobe koja će telefon koristi samo kada je potrebno.

Kada djeca odrastu, roditelji-staratelji postaju sve manje važni uzori a sve veći značaj dobijaju vršnjaci, koji se sve više doživljavaju kao autoriteti. Učenjem po modelu djeca, mogu  naučiti mnoge korisne ali i štetne obrasce ponašanja. Zbog toga je važno da rano djetinjstvo ima jak kamen temeljac za kasniji rast i razvoj djeteta.

Putem Zoom aplikacije, panel diskusiju pratila stručna radnica, Ilda Šabotić.

AKO ŽELITE DA DONIRATE?

Iskoristite priliku budite humani

Kontakt

ADRESA
Bijela bb, Herceg Novi, Crna Gora
TELEFON
+38231671042, 031671443
EMAIL 
mladost.bijela@usdz.me